Kiipeilyseinän rakentaminen – millainen seinä on oikea ratkaisu?

Kiipeily on hyvää ja monipuolista liikuntaa, joka kehittää niin lihasvoimaa, tasapainoa kuin kropanhallintaakin. Kiipeily myös sopii kaikenikäisille liikkujille. Kiipeilyn suosio onkin kasvanut kovaa vauhtia ympäri maailman – niin myös Suomessa. Kiipeilyseiniä rakennetaan kasvavissa määrin kouluihin, päiväkoteihin ja muihin julkisiin liikuntakohteisiin. Oikein suunniteltuna ja toteutettuna kiipeilyseinä on oivallinen lisä esimerkiksi koululiikuntaan.

Kiipeilyseinät voidaan jakaa karkeasti kahteen tyyppiin köysikiipeilyseiniin ja boulderkiipeilyseiniin. Köysikiipeilyyn tarkoitettu kiipeilyseinä on tyypillisesti 7-25 m korkea ja siinä kiipeillään köysivarmistuksen avulla. Boulderseinät ovat taas matalampia n. 4 metriä korkeita ja boulderseinän alla on patjat varmistamassa turvallisen tippumisen kiipeilyseinältä. Ennen kiipeilyseinän rakentamista on hyvä miettiä huolellisesti, millainen kiipeilyseinä on paras ratkaisu omiin tarpeisiin.

Köysivarmisteisen kiipeilyseinän haasteet

Kun mietitään kiipeilyseinän rakentamista esim. kouluun, mieleen tulee useimmiten köysiseinän rakentaminen. Köysikiipeilyseinä tarjoaakin hauskaa elämyksellistä liikuntaa, jossa kiipeilijä pääsee kokemaan turvallisesti korkean paikan tuomaa jännitystä.

Köysiseinissä on kuitenkin koulukäyttöön muutamia käytännön haasteita, minkä vuoksi valitettavan moni takavuosina rakennettu seinä on jäänyt vähäiselle käytölle julkisissa tiloissa.

Köysikiipeily vaatii varmistajan jokaista seinällä olevaa kiipeilijää kohden. Jotta opettaja voi kiipeillyttää oppilaita, vaaditaan häneltä köysitoiminnan ohjaajan tutkinto (KTO), mikä karsii pois valtaosan opettajista, jotka voivat oppilaita varmistaa kiipeilijöitä seinällä. Vaikka opettajalla olisi KTO, hän voi varmistaa vain yhtä oppilasta kerrallaan. Näin opettaja on sidottu varmistajaksi, eikä hän pysty ohjaamaan muiden oppilaiden toimintaa aktiivisesti.

Lisäksi köysikiipeilyseinä vaatii varusteiksi vähintään kiipeilyvaljaita, -köysiä ja varmistuslaitteita, joista pitää pitää hyvä huoli. Näin ollen useimmissa tapauksissa perinteinen köysiseinä ei ole paras ratkaisu koulujen yhteyteen.

Poikkeuksena on kunnat joissa on aktiivista kiipeilytoimintaa ja kiipeilyseura eikä paikkakunnalla ole kaupallista kiipeilyhallia. Tällöin voi olla järkevää luoda lajille hyvät puitteet köysikiipeilyn harrastustoimintaan. Tällöinkin köysikiipeilyseinä kannattaa olla vain osaratkaisu.

Köysikiipeilyseinä
Köysikiipeilyseinä tarjoaa turvallista jännitystä.

Automaattinen varmistuslaite ratkaisuna

Mikäli kouluun halutaan kuitenkin rakentaa köysikiipeilyseinä, kannattaa pohtia automaattisten varmistuslaitteiden asentamista kiipeilyseinien yhteyteen. Automaattiset varmistuslaitteet laskevat kiipeilijän hallitusti maahan eivätkä vaadi erillistä varmistajaa.

Laitteet ovat turvallisia ja helppokäyttöisiä. Yksi opettaja pystyy helposti ohjaamaan ja valvomaan useampaa samanaikaista kiipeilijää. Automaattivarmistuslaitteet eivät ole mahdottoman kalliita, mutta niitä hankittaessa pitää huomioida, että niitä pitää huoltaa säännöllisesti, jotta voidaan varmistaa niiden turvallinen toiminta.

Automaattivarmistuslaitteen yhteyteen pitää asentaa ”portti” (belaygate), joka toimii turvallisuusvälineenä varmistuslaitteen yhteydessä.

RS-Parks-belay-gate-varmistusportti-
Varmistusportti on tärkeä osa automaattista varmistuslaitetta.

Boulderseinä ratkaisuna

Boulderkiipeily on viime vuosina kasvanut harrastetuimmaksi kiipeilymuodoksi Suomessa ja maailmalla. Yksi syy tähän on, että sen harrastaminen on helppoa.

Boulderkiipeily soveltuukin kouluihinkin usein paremmin kuin köysikiipeilyseinä. Matalampi boulderseinä ei vaadi välttämättä normaalien sisäliikuntavaruisteiden lisäksi muita välineitä.

Riippuen seinän koosta kiipeilemään mahtuu useampi kiipeilijä samanaikaisesti ja opettaja voi tehokkaasti ohjata ja valvoa toimintaa. Boulderseinä voi helposti olla esimerkiksi yksi toimintapiste liikuntatunnille. Seinän alle tarvitaan vain riittävän paksut patjat pehmentämään alastulot. Samoja patjoja voidaan hyödyntää muissa aktiviteeteissa, kun boulderseinällä ei kiivetä.

Boulderseinä voidaan suunnitella siten, että seinällä kiivetään lähinnä vaakasuunnassa siirtyen tai niin että seinällä kiivetään reittejä ylöspäin. Vaakakiipeilyseinä yhdistettynä seinälle nostettaviin patjoihin sopii erinomaisesti päiväkoteihin ja alakoululaisille.

Vaakakiipeilyseinä voidaan toteuttaa hyvin myös koulujen ja päiväkotien pihoihin. Seinä voidaan toteuttaa monella tapaa alla muutamia esimerkkejä:

  • Itse seisova kiipeilyteline
  • Seinään kiinnitetty kiipeilyseinä
  • Betonimuuriin kiinnitetyt kiipeilyotteet
Boulderkiipeilyseinä
Boulderointi tarjoaa haasteita kiipeilijälle

Muuta huomioitavaa

Kiipeilyseinää hankittaessa on tärkeää pohtia muun muassa ketkä seinällä kiipeilevät, käytettävissä oleva tila ja varoetäisyydet, kiivetäänkö normaaleilla sisäliikuntakengillä tai sukilla vai käytetäänkö kiipeilykenkiä.

Viimeinen seikka vaikuttaa, millaisia kiipeilyotteita seinään kannattaa asentaa ja miten ne kannattaa asentaa. Kiipeilykengillä kiivetässä voidaan jaloille käyttää huomattavasti pienempiä otteita.

Kun harkitset kiipeilyseinän rakentamista ota meihin yhteyttä, niin pohditaan yhdessä minkälainen kiipeilyseinäratkaisu olisi paras teidän tarpeisiin.

Ota yhteyttä

Ota meihin yhteyttä ja kerro meille kiipeilyseinä tarpeistanne, niin etsitään yhdessä paras mahdollinen ratkaisu. Täytä lomake alta niin saat ladattua meidän kiipeilyseinien esitteen. Tavoitat meidät myös puhelimella 08 613 9190.