Kiipeilyseinän rakentaminen – millainen seinä on oikea ratkaisu?

Kiipeily on hyvää ja monipuolista liikuntaa joka kehittää lihasvoimaa, tasapainoa ja kehonhallintaa. Kiipeily sopii kaikenikäisille liikkujille. Lajin suosio onkin kasvanut kovaa vauhtia ympäri maailman – niin myös Suomessa. Kiipeilyseiniä rakennetaan kasvavissa määrin kouluihin, päiväkoteihin ja muihin julkisiin liikuntakohteisiin. Oikein suunniteltuna ja toteutettuna kiipeilyseinä on oivallinen lisä esimerkiksi koululiikuntaan.

Ennen kiipeilyseinän rakentamista on hyvä miettiä huolellisesti, mikä on paras ratkaisu juuri teidän tarpeisiinne. Kiipeilyseinät voidaan jakaa karkeasti kahteen tyyppiin: köysikiipeilyseiniin ja boulder-kiipeilyseiniin. Köysikiipeilyyn tarkoitettu seinä on tyypillisesti 7-25 m korkea ja siinä kiipeillään köysivarmistuksen avulla. Boulder-seinät ovat matalampia, n. 4 metriä korkeita ja seinän alla on patjat varmistamassa turvallisen putoamisen.

Köysivarmisteisen kiipeilyseinän haasteet

Kun mietitään kiipeilyseinän rakentamista esim. kouluun, mieleen tulee useimmiten köysiseinän rakentaminen. Köysikiipeilyseinä tarjoaa hauskaa elämyksellistä liikuntaa, jossa kiipeilijä pääsee kokemaan turvallisesti korkean paikan tuomaa jännitystä.

Koulukäytössä köysiseiniin liittyy muutamia haasteita, joiden vuoksi valitettavan moni takavuosina rakennettu seinä on jäänyt vähäiselle käytölle julkisissa tiloissa.

Köysikiipeily vaatii varmistajan jokaista seinällä olevaa kiipeilijää kohden. Jotta opettaja voi varmistaa oppilaita, vaaditaan häneltä köysitoiminnan ohjaajan tutkinto (KTO), mikä karsii pois valtaosan opettajista, jotka voivat varmistaa oppilaita. Vaikka opettajalla olisi KTO, hän voi varmistaa vain yhtä oppilasta kerrallaan.

Lisäksi köysikiipeilyseinä vaatii toimiakseen vähintään kiipeilyvaljaita, -köysiä ja varmistuslaitteita, joiden kunnosta on pidettävä hyvää huolta. Näin ollen useimmissa tapauksissa perinteinen köysiseinä ei ole paras ratkaisu koulujen yhteyteen.

Poikkeuksia ovat kunnat joissa on aktiivista kiipeilytoimintaa ja kiipeilyseura, mutta paikkakunnalla ole kaupallista kiipeilyhallia. Tällöin voi olla järkevää luoda lajille hyvät puitteet köysikiipeilyn harrastustoimintaan. Tässäkin tapauksessa köysikiipeilyseinä kannattaa olla vain osaratkaisu.

Köysikiipeilyseinä
Köysikiipeilyseinä tarjoaa turvallista jännitystä.

Automaattinen varmistuslaite ratkaisuna

Mikäli kouluun halutaan kuitenkin rakentaa köysikiipeilyseinä, oivallinen vaihtoehto on asentaa automaattiset varmistuslaitteet kiipeilyseinien yhteyteen. Automaattiset varmistuslaitteet laskevat kiipeilijän hallitusti maahan eikä niiden käyttö vaadi erillistä varmistajaa.

Laitteet ovat turvallisia ja helppokäyttöisiä. Yksi opettaja pystyy helposti ohjaamaan ja valvomaan useampaa samanaikaista kiipeilijää. Automaattivarmistuslaitteet ovat kohtuullisen hintaisia, mutta niitä hankittaessa pitää huomioida, että laitteita on huollettava säännöllisesti, jotta niiden turvallinen toiminta voidaan varmistaa.

Automaattivarmistuslaitteen yhteyteen asennetaan ”portti” (belaygate), joka toimii turvallisuusvälineenä varmistuslaitteen yhteydessä.

RS-Parks-belay-gate-varmistusportti-
Varmistusportti on tärkeä osa automaattista varmistuslaitetta.

Boulderseinä ratkaisuna

Boulder-kiipeily on viime vuosina kasvanut harrastetuimmaksi kiipeilymuodoksi Suomessa ja maailmalla. Yksi syy tähän on, että sen harrastaminen on helppoa.

Boulder-kiipeily soveltuu kouluihin usein paremmin kuin köysikiipeilyseinä. Matalamman boulder-seinän kiipeily ei vaadi välttämättä normaalien sisäliikuntavarusteiden lisäksi muita välineitä.

Useampi kiipeilijä mahtuu kiipeilemään samanaikaisesti ja opettaja voi tehokkaasti ohjata sekä valvoa toimintaa. Boulder-seinä voi olla esimerkiksi yksi toimintapiste liikuntatunnilla. Seinän alle tarvitaan vain riittävän paksut patjat pehmentämään alastulot. Samoja patjoja voidaan hyödyntää muissa aktiviteeteissa, kun seinällä ei kiivetä.

Boulder-seinä voidaan suunnitella siten, että seinällä kiivetään lähinnä vaakasuunnassa siirtyen tai niin että seinällä kiivetään reittejä ylöspäin. Vaakakiipeilyseinä yhdistettynä seinälle nostettaviin patjoihin sopii erinomaisesti päiväkoteihin ja alakoululaisille.

Vaakakiipeilyseinä voidaan hyvin rakentaa myös koulujen ja päiväkotien pihoihin. Seinä voidaan toteuttaa monella tapaa. Alla muutamia esimerkkejä:

  • Itse seisova kiipeilyteline
  • Seinään kiinnitetty kiipeilyseinä
  • Betonimuuriin kiinnitetyt kiipeilyotteet
Boulderkiipeilyseinä
Boulderointi tarjoaa haasteita kiipeilijälle.

Muuta huomioitavaa

Kiipeilyseinää hankittaessa on tärkeää pohtia muun muassa ketkä seinällä kiipeilevät, käytettävissä oleva tila ja varoetäisyydet, kiivetäänkö normaaleilla sisäliikuntakengillä tai sukilla vai käytetäänkö kiipeilykenkiä. Kiipeilykengillä kiivetässä voidaan jaloille käyttää huomattavasti pienempiä otteita.

Kun harkitset kiipeilyseinän rakentamista ota meihin yhteyttä, niin pohditaan yhdessä minkälainen kiipeilyseinäratkaisu olisi paras teidän tarpeisiin.

Ota yhteyttä

Ota meihin yhteyttä niin etsitään yhdessä paras mahdollinen ratkaisu teidän tarpeisiinne. Voit ladata kiipeilyseinien esitteet täyttämällä alla olevan lomakkeen. Tavoitat meidät myös puhelimella +358 40 575 6395 / Timo Tick tai sähköpostilla info@rsparks.fi.