fbpx

Omaehtoinen liikkuminen vetoaa nuoriin – investoinnit näkyvät suurina käyttäjämäärinä

Lasten-ja-nuorten-liikunta-murroksessa
Omaehtoisen liikunnan suosio on kasvanut merkittävästi ja samalla lajien kirjo on kasvanut.

Lasten ja nuorten liikuntatavoissa kasvavat nyt sellaiset lajit, jotka tavoittavat hyvin myös perinteisen seuraurheilun ulkopuolelle jääneet – ja jättäytyneet – nuoret. Kansalliset liikuntatutkimukset vahvistavat saman mikä nähdään esimerkiksi skeittiparkeilla ja frisbeegolf-kentillä: Omaehtoisen liikunnan suosio on kasvanut merkittävästi ja samalla lajien kirjo on kasvanut.

”Parkour, trampoliinihypyt sekä skeittaus ja skuuttaus eivät ole ohimeneviä ilmiöitä, vaan suosittuja liikuntamuotoja, joita myös harrastetaan pitkään. Kun näiden lajin harrastaminen tehdään mahdolliseksi, harrastajat kyllä löytyvät”, Timo Tick sanoo.

Oulussa Reeniksella on oivat puitteet trampoliiniharrastukselle

Liikuntatutkimuksissa korostuu myös taitolajien kasvanut merkitys: Tanssi, skuuttaus, trampoliinihypyt ja esimerkiksi sirkus ovat vakiintuneita harrastuksia. Niillä on myös jatkuvasti kasvava rooli perinteisten urheilulajien valmennuksessa. Tämä näkyy viikoittain RS Parksin omassa liikuntahalli Reeniksessä Oulun Toppilassa.

”Kävijöiden lajikirjo on yllättävän laaja. Reeniksessä käy pesäpallojoukkueita ja yhdellä juniorilätkäjoukkueellakin on meille vakiovuoro. Sama tila palvelee sekä heitä että niitä nuoria, jotka eivät hakeudu urheilujoukkueisiin.”

Aiemmin vaihtoehtoisina liikuntamuotoina nähtyjen lajien vakiintuminen näkyy kuntien investointeina esimerkiksi skeittiparkkeihin. Lajeja ei nähdä ohimenevinä villityksinä, vaan kustannustehokkaina tapoina tukea nuorten liikkumista ja harrastamista.

”Skeittiparkit lisäävät myös tasa-arvoa, sillä näin nuorten keskuudessa siisteinä juttuina pidettyihin lajeihin pääsee harrastajaksi kohtuullisin kustannuksin. Ja mikä parasta, skeittiparkilla vietetään sinne päästyä aikaa useita tunteja.”

kategoria_skatepark-skeittipuisto
Skeittiparkeilla pääsee harrastamaan ilman kalliita maksuja

Mitä nuoret tekevät kesän jälkeen?

Syksyn saavuttua skeittiparkit ja ulkoliikuntapuistot hiljenevät. Omaehtoisten taitolajien harrastajat etsivät muuta tekemistä. Oulussa ajankohta näkyy esimerkiksi Reeniksen kävijämäärien selvänä kasvuna.

”Reeniksessä meillä on ollut poikkeuksellisen hyvä tilaisuus yhdistää useiden eri taitolajien harjoittelu saman katon alle. Kun liikunnalliset rajapinnat tuodaan lähelle toisiaan, sen innostaa eri lajien harrastajia kokeilemaan uutta ja laajentamaan omaa osaamistaan.”

Parkour on suosittua lasten keskuudessa

Reeniksen kantava idea on toteutettavissa myös selvästi pienempiin tiloihin. Esimerkiksi kiipeilyseinän, permannon ja trampoliinin sisältämä luova liikuntatila voidaan toteuttaa myös kiinteistöihin, joiden muu käyttö liikuntapalveluissa on hankalaa. Kiipeilyseinälle ja trampoliinille voi löytyä toimiva tila myös jo käytössä olevien liikuntatilojen hukkaneliöistä.

RS Parks modernisoi hiljattain Kuusamon liikuntahallin vanha volttimontun uuteen elämään. Vuosien saatossa RS Parks on suunnitellut ja rakentanut liikuntatiloja lukuisiin kiinteistöihin, joiden alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut kaikkea muuta: Liikuntapaikkoja on syntynyt teollisuuskiinteistöihin, delfinaarioon, vanhaan jäähalliin, huoltoasemaan, autokauppaan ja varastoon.

”Näemme, että jatkossa kuntiin tarvitaan uudenlaisia sisäliikuntatiloja, jotka tukevat uusia lajeja ja omaehtoista liikkumista. Reenis on osoittanut, että kysyntää taitoliikuntatiloille on. Toivottavasti lähitulevaisuudessa vastaavia tiloja saadaan Suomeen lisää.”

Kuusamon liikuntahallia trampoliinialue
RS Parks modernisoi Kuusamon liikuntahallin vanhan volttimontun uuteen elämään