”Tuplasti enemmän aikaa ilmassa”

Kuusamon liikuntakeskuksen uusi trampoliinialue palvelee freestyle-tähtien lisäksi paikallisia lapsiperheitä. Turvallisuus ja selkeät piirteet ovat tärkeitä molemmille käyttäjäryhmille.

Valmennuspäällikkö Mika Pellin mukaan aiempaa suuremman trampoliinin hankintaa siivitti Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian lumilautailijoiden siirtyminen Vuokatista Rukalle. Urheilijoiden määrä kasvoi kolmestakymmenestä viiteenkymmeneen. Pelli sanoo, että trampoliiniharjoittelu korostuu lumilautailussa ja freeskissä, jossa se on tärkeä osa volttiharjoittelua.

Valmennuspäällikkö Mika Pellin mukaan aiempaa suuremman trampoliinin hankintaa siivitti Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian lumilautailijoiden siirtyminen Vuokatista Rukalle.

”Kiertotievoltteja saadaan lisättyä eri tavalla kuivaharjoitteluun ennen temppujen siirtämistä lumelle. Uusi trampoliini on aiempaa isompi ja tehokkaampi, joten ilmassa ollaan kaksi kertaa aiempaa enemmän.”

Vaikka sen käyttö korostuu freestyle-laskussa, trampoliiniharjoittelu on osa laajemman alppiryhmän ohjelmaa.

Pelli sanoo, että trampoliiniharjoittelu korostuu lumilautailussa ja freeskissä, jossa se on tärkeä osa volttiharjoittelua.

”Myös alppilajeissa keskivartalon ja kehon hallinta on määräävän tärkeä tekijä ja myös sen löytämiseen käytetään trampoliinia.”

Urheiluakatemian opiskelijat käyttävät trampoliinia varsinaisen lajiharjoittelun lisäksi säännöllisesti myös vapaa-ajalla. Akatemian vuorojen ulkopuolella trampoliini on kaikkien kuusamolaisten varattavissa.

”Varauskirja perusteella lapsiperheet ovat löytäneet uuden trampoliinin.”

Trampoliinin asentamisen lisäksi RS Parks kehitti trampoliinialueesta nykyaikaisen suorituspaikan.

Liikuntakeskuksen vanha volttimonttu oli hyödynnetty trampoliinin sijoituspaikkana jo aiemmin, mutta trampoliini oli ikääntynyt. Trampoliinin asentamisen lisäksi RS Parks kehitti trampoliinialueesta nykyaikaisen suorituspaikan. Aiemmin trampoliinia kiersi turvaverkot. RS Parksin ratkaisussa verkkoja ei ole ollenkaan: yhdellä sivulla on trampoliinihylly, kahdella sivulla umpinaiset ja pehmustetut seinät. Ainoan avoimen sivun lattiataso on varmistettu turvapatjalla.

Seiniä käytetään harjoittelussa osana liikeratoja ja ne laajentavat merkittävästi trampoliinin käyttömahdollisuuksia. Muutos tukee erityisesti kehon hallintaa edistäviä liikkeitä. Samalla hyllyjen alle syntyi liikuntakeskuksessa kaivattua säilytystilaa.

”Nyt trampoliinin ympärillä on selvät muodot ja linjat, mikä on lisännyt turvallisuutta. Ratkaisu on myös avarampi ja valoisampi entiseen verrattuna”, Pelli sanoo.

Pelli sanoo, että läpinäkyvän verkon korvaaminen seinillä kahdella sivulla auttaa trampoliinin käyttäjiä hahmottamaan asentonsa ja sijaintinsa matolla.

”Nyt trampoliinin ympärillä on selvät muodot ja linjat, mikä on lisännyt turvallisuutta. Ratkaisu on myös avarampi ja valoisampi entiseen verrattuna”, Pelli sanoo.